Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Η ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Δε μπορω να σκεφτω καποιο υπερτερο προτερημα σε έναν ανθρωπο από το να ξερει να συμπεριφερεται. Η ευγενεια και ο σεβασμος δεν είναι θεμα μορφωσης ή κοινωνικης ταξης, δεν είναι θεμα αρχων και πιστευω πως δεν διδασκεται. Ειτε εισαι εμφυτα ευγενικος ειτε όχι.

Προσωπικα δεν υπαρχει κατι που να με εξοργιζει περισσοτερο από την ελλειψη ευγένειας και σεβασμου, ειδικα όταν προερχεται από ατομα που οφειλουν να συμπεριφερονται ευγενικα. Όταν πηγαινω καπου ως πελατης και ενδεχεται να πληρωσω για μια προσφερομενη υπηρεσια και οι σερβιτοροι φερονται με αγενεια ή υψωνουν τη φωνη τρελενομαι.

Δεν ξερω αν είναι ιδεα μου ή απλα προσφατα αρχισα να το παρατηρω αλλα ο κοσμος φαινεται ολο και πιο αγενης. Στο αγαπημενο μου πεδιο ευρεσης παραπονων, τη θαλασσα ειχα σημερα αλλα δυο κρουσματα αγενειας. Ημασταν σε μια καφετερια στην αμμουδια και ένας από μας εκανε κολπα με τη μπαλα. Σε καποια φαση ερχεται ενας κωλογερος και καθεται διπλα. Λεει λοιπον με αγενη τονο «εδώ δεν είναι για να παιζετε μπαλα». Καταπινουμε το υφακι του, απανταμε «δικιο εχετε» και σταματαμε να παιζουμε. Επειδη όμως καποιοι εχουν το νταιλικι και την κωλομαγκια στο αιμα τους λεει ο βρωμογερος «μην τα ισοπεδωνουμε όλα». Ρε μαλακα γερο (με συγχωρειτε αλλα μου ηρθε η εικονα στο μυαλο) σταματησαμε όπως μας ειπες. Θες να σου γλειψουμε και τα δαχτυλα ως ενδειξη μεταμελειας?? Πατωντας στην ηλικια του και στο γεγονος πως «πρεπει να σεβομαστε τους μεγαλυτερους», αρχισε τις μαγκιες. ΟΤΑΝ ΔΕ ΜΕ ΣΕΒΕΣΑΙ ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΣΕΒΑΣΤΩ ΚΑΙ ΓΩ. Ειτε εισαι ο παπας ο Βενεδικτος ειτε εισαι ο μαναβης της γειτονιάς θα σου φερθω όπως μου φερεσαι.

Μετα το περιστατικο αυτό, στο τρενο ελαβε μερος το δευτερο κρουσμα αγενειας. Καθησαμε που λετε σε θεσεις (που βρηκαμε πρωτη φορα) αλλα για κακη μας τυχη διπλα καθοταν μια μαλακω που εχει περιοδο 30 μερες το μηνα και εμεις πρεπει να το ανεχομαστε. Μιλουσαμε λοιπον εμεις σε εντονο τονο (ετσι ειπε αυτή, σιγα μιλουσαμε) και γυρναει ξινιζοντας τα μουτρα και λεει «καλα σιγα, μην ωρύεστε κιολας». Επειδη εσυ μανταμ θελεις να κοιμηθεις εγω πρεπει να το βουλωσω? «γιατι είναι ωρα κοινης ησυχιας?» απαντησα. Αλλα και παλι. Αν μας ελεγε «παιδια μηπως μπορειτε να μιλατε λιγο πιο σιγα?» αντι για «μην ωρυεστε» με την ξινισμενη σκατοφατσα της, θα της λεγαμε και συγγνωμη.

Ποσο πιο ευκολα μπορεις να πετυχεις το στοχο σου όταν μιλας ομορφα ευγενικα και με στυλ……μπορεις ευκολα να κερδισεις τη συμπαθεια και το σεβασμο ενώ ταυτοχρονα ο άλλος δε θα μπορει να σου αρνηθει. Αντιθετα, όταν φερεσαι σα μαλακας και μιλας σαν αμορφωτο ζωο δεν πετυχαινεις τιποτα. Το πιο πιθανο είναι να φας και κανενα βρισιδι αν με βρεις μπροστα σου. Μιλα μου καλα και ειμαι σκλαβος σου. Μιλα μου ασχημα και εισαι το σκουληκι που θελω πατησω.

3 σχόλια:

  1. Καλά τα λες. Βέβαια οι παλιές γενιές είναι δύσκολο να αλλάξουν (you cant teach an old dog new tricks ;) ) οπότε ας προσπαθήσουμε οι νέες γενιές να είναι καλύτερες.
    Αποκαλύπτει την παιδεία,την ανατροφή, την πνευματική ισορροπία και σεβασμό προς την ανθρώπινη φύση και την ανωτερότητα της.

    Και η ευγένεια ομως πρέπει να έχει τα όρια της γιατι στο τέλος υπονομευόμαστε αν το παρακάνουμε. Εξάλλου μην ξεχναμε σε τι χώρα ζούμε και τι λαός είμαστε.

    Π.χ. στο μετρό , νεαρή κοπέλα προσφέρει τη θέση της σε ηλικιωμένο και αυτός της φώναξε γιατι το θεώρησε προσβολή που τον θεώρησε γέρο. LULZ.

    Π.χ2. στις υπηρεσίες που αν εισαι με το σεις και το σας, στο τέλος χεσμένο σε έχουν.
    ---Αλλα παραδείγμα αγένειας:

    Σε μεσο μαζικής μεταφοράς, μεσήλικας απαιτεί να σηκωθείς για να κάτσει χωρίς να πει ευχαριστώ ή σε παρακαλώ -το θεωρεί δεδομένο οτι θα σηκωθείς ή οτι είσαι απόλυτα υγειής και μπορεις να σταθείς όρθιος για το υπόλοιπο της διαδρομής.

    Μπροστά μου έβγαζε καποιος εισητήρια για ΟΣΕ -μεγαλύτερος σε ηλικία απο τον υπάλληλο- και επειδή κάτι δεν καταλάβαινε ζητούσε εξηγήσεις, ο υπάλληλος φυσικά βαριώταν και άρχισε να φωνάζει πάρα πολυ δυνατά (προσπαθώντας να του εξηγήσει). Ο πελάτης τον παρακάλεσε να μην φωνάζει με ιδιαίτερη ευγένεια...για ενα δευτερόλεπτο σταμάτησε ο υπάλληλος και μετα ξανάρχισε.

    Σε δημοσιά υπηρεσία μιλάς στον υπάλληλο και σου απαντάει με μουγκριτά που και ο πιο αρχαίος νεαντερταλ δεν θα καταλάβαινε τα οποία προσπαθείς να αποκωδικοποιήσεις. Αν δεν καταλάβεις ίσως κάνει το κόπο και πει καμια λέξη αφου απο μέσα του/της βρίσει ολο το σόι σου.

    Βραβείο αγένειας συνήθως παίρνουν: οι ελεγκτές, μερικοί ταξιτζίδες, γενικότερα υπάλληλοι πίσω απο γκισέ και η αγένεια αυξάνεται με την ηλικία του υπαλλήλου, βλάχοι που έμαθαν να οδηγούν, οδηγοί λεωφορείων κτλ.

    Φυσικά παντού υπάρχουν εξαιρέσεις, οπότε ελπίζω να μην έθιξα κανέναν με ο,τι έγραψα. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια διευκρινιση.Ειναι ΕυγενεΊα και οχι ευγΈνια.Συγγνωμη κοριτσια fan του ethan...
    Iron Gio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΩΠ!!!!!!!!Αυτο το αρθρο το ειχα ξεχασει...και μου λες να μην ειμαι ευγενικος..δασκαλε που διδασκες εχς να πω...νομιζς καταλαβες ποιος ειμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή