Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΤΑ ΕΦΤΑ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ (Ethans prospect)

Θα αναφερω ενδεικτικα παραδειγματα που συνιστουν θανασιμα αμαρτηματα για μια φιλικη σχεση και μπορουν ευκολα να την καταστρεψουν.(τα κριτηρια είναι αυστηρα προσωπικα και μπορει καποια να φανουν εως και αστεια)

1)Αργοπορια

-ελα ταδε παμε για καφε στις 6?

-ναι ρε ταδε εννοειται. Στις 6 θα μαι καμαρα

6:05: (τηλεφωνο) – ελα ρε που εισαι?

-σορρυ φιλε μου κατι ετυχε και ειμαι ακομη σπιτι. Σε 2 λεπτα θα μαι ετοιμος. θα κανω οσο πιο γρηγορα μπορω

6:20 : (τηλεφωνο) –επιτελους ρε που εισαι?

-χιλια συγγνωμη. Μολις μπηκα στο λεωφορειο. Σε 10 λεπτα θα ειμαι εκει

6:35 : (τηλεφωνο) – καλα πλακα μου κανεις? Ακομα να ρθεις?

-το ξερω ειμαι απαραδεκτος. Από λεπτο σε λεπτο θα ειμαι εκει.

Ωρα ραντεβου 6:00 / Ωρα αφιξης 6:40

Οι ανθρωποι χωριζονται σε δυο κατηγοριες. Σε αυτους που στηνουν και σε αυτους που ξεροσταλιαζουν περιμενοντας. Λογος κατι παραπανω από αρκετος είναι η αργοπορία για να κοψω και την καλημερα σε καποιον. Όταν ειμαι στην ωρα μου απαιτω να εισαι και συ στην ωρα σου. ΤΕΡΜΑ. Δε θα εχω προβλημα να σε περιμενω μια φορα αν σου τυχει κατι. Θα το ανεχτω και δευτερη αλλα ως εκει. Καποιοι ανθρωποι το κανουν συστημα. Μου δινουν την εντυπωση ότι σου δινουν ραντεβου μιση ωρα μετα από την ωρα που μπορουν να ερθουν. Λεωφορεια, κινηση και λοιπες αηδιες δεν αποτελουν δικαιολογιες. Αν υπολογιζεις ότι χρειαζεσαι 15 λεπτα για να φτασεις στο σημειο συναντησης, ξεκινα να ετοιμαζεσαι και 15 λεπτα νωριτερα.

2)Υποκρισια

Αληθινο περιστατικο στο πανεπιστημιο. Μπαινει μια μερα στο αμφιθεατρο μια κυρια και ζητα αξιοπρεπεστατα τη βοηθεια μας για το γιο της που ειχε καποιο ατυχημα και επρεπε να εγχειριστει.

Αλλοι της δινουν, αλλοι δε δινουν…..μεχρι που πλησιαζει μια κοπελα η οποια ξεσπα σε λυγμους και αρχιζει να ουρλιαζει και να οδύρεται και δινει 10 ευρω. Συμφοιτητρια της τη ρωτα γιατι κλαιει τοσο πολύ και της απαντα «εισαι τελειως αναισθητη, ντροπη σου».Δεν περνουν 20 δευτερα και το κατασυγκινημενο κοριτσακι που ξεσπασε σε κλαματα και κυρηγμα περι αναισθησιας και ευαισθησιας αρχιζει τα γνωστα της χασκογελα σαν να μην προηγηθηκε τιποτα αφηνοντας το αμφιθεατρο με ανοιχτο στομα.

Αλλο πραγματικο περιστατικο στο οποιο ημουν μαρτυρας.

(κοπελα από παραταξη) «τι καλο παιδι που εισαι ρε γιωργο. Πολύ σε συμπαθησα. Το τηλεφωνο μου το εχεις. Ότι χρειαστεις εγω ειμαι εδώ. Μη διστασεις να με παρεις».

(μολις απομακρυνεται λιγακι το παιδι) «πωωω δεν τον μπορω καθολου αυτόν τον μαλακα με εχει πρηξει»

Εδωσα πολύ soft εκδοχες υποκριτικης συμπεριφορας αλλα ενδεικτικες. Σιγουρα εχετε αντιμετωπισει ολοι σας τετοιες συμπεριφορες και αναρωτηθηκατε πως είναι δυνατον ο ιδιος ανθρωπος να φερεται τοσο διαφορετικα και να αλλαζει σταση από τη μια στιγμη στην άλλη. Η υποκρισια όταν τρυπωνει σε μια φιλια την οδηγει με μαθηματικη ακριβεια στην καταστροφη. Σιγουρα ολοι εχουμε πληγωθει από υποκριτες. Αρα καταλαβαινετε τι εννοω.

3)Γλειψιμο

Συμβαινει κυριως σε περιπτωσεις οπου καποιος χρειαζεται την ψηφο, την ευνοικη μεταχειρηση ή μια δουλεια από τον άλλο. Ετσι πολύ συχνα σε εργασιακες σχεσεις υπαλληλοι γλειφουν τον ανωτερο τους, φοιτητες ή μαθητες γλειφουν τους καθηγητες τους, κομματα ή φοιτητικες παραταξεις γλειφουν τους ψηφοφορους τους.

Οι γλειφτες είναι η χειροτερη φαρα που υπαρχει, τα καρκινικα κυτταρα κάθε κοινωνιας. Αυτος που γλειφει τωρα τον καθηγητη, συντομα θα γλειψει τον πολιτικο να του κανει το ρουσφετι του, στη συνεχεια τον εργοδοτη του να του δωσει προαγωγη μεχρι να φτασει οσο πιο ψηλα μπορει.Δεν είναι να απορεις επομενως που η κοινωνια μας παει κατά διαολου.Αυτά τα ατομα εχουν απιστευτα χαμηλη αυτοεκτιμηση και αυτοσεβασμο και γινονται τα σκυλακια του καθενος. Για να ερθουμε και στις φιλικες σχεσεις, μακρια από ανθρωπους που σας λενε ποσο ομορφοι, εξυπνοι,καλογουστοι, μορφωμενοι, καλοι (και χιλιαδες αλλα επιθετα) ειστε. Το μονο που θελουν από σας είναι την ψηφο σας, τις γνωριμιες σας και το κακο σας.

4)Ψεμμα

-ελα ρε φιλε, εχω κλειστει ολη μερα μεσα. Βαρεθηκα. Παμε καμια βολτα?

-Πολύ θα το θελα αλλα λεω να καθησω μεσα σημερα να διαβασω λιγακι. Παμε αυριο αν θες.

-οκ ρε. Καταλαβαινω. Αν δε μπορεις δεν πειραζει. Τα λεμε αυριο.

Βρισκεις άλλη παρεα και βγαινεις εξω. Και κει που περπατας, τι βλεπεις?

Τον αγαπημενο σου φιλο που θα διαβαζε να πινει καφε.

Η κυριοτερη αιτια καταστροφης μια σχεσης. Το ψεμμα, αλλοτε μεγαλυτερο και αλλοτε μικροτερο μπορει ευκολα να διχασει δυο ανθρωπους και να γκρεμισει τη σχεση τους. Προσωπικα προτιμω ο άλλος να μου πει δε θελω να βγουμε γιατι δε γουσταρω τη φατσα σου παρα να βρισκει δικαιολογιες και να λεει ψεμματα. Είναι πιο τιμιο. Ολοι εχουμε πει και μας εχουν πει ψεμματα. Αυτά που πληγωνουν φιλο και καταστρεφουν μια υγιη σχεση είναι τα χειροτερα. Πες την αληθεια κι ας ποναει. Πες την κι ας κοστιζει. Είναι προτιμοτερο και γλιτωνεις και τις τυψεις.

5)Κουτσομπολιο.

Η μαστιγα του κουτσομπολιου εξαπλωνεται πιο γρηγορα και από τη νοσο των πουλερικων. Δυστυχως ολο και πιο πολυς κοσμος κουτσομπολευει και κρινει ασχημα. Ολο και πιο συχνα βρισκομαι σε συζητησεις για το ποιος τα χει με ποιον, για το ποσο τσουλα είναι η ταδε ή ποσο μαλακας ο ταδε…και αισθανομαι ασχημα. Δεν αρνουμαι ότι όπως ολοι εχω κουτσομπολεψει και γω. Άλλο το μια στο τοσο όμως και άλλο το συστηματικο θαψιμο. Για πολλους, αυτό γινεται τροπος ζωης. Από το κουτσομπολιο και το θαψιμο δε γλιτωνουν ουτε οι φιλιες. Αν μαθετε ότι φιλος σας ειπε κατι ασχημο για σας ή κατι που του ειχατε πει εμπιστευτικα σε αλλον φτυστε τον και ξεκοψτε. Α και μη σκατε. Αλλωστε δεν ηταν ποτε πραγματικος σας φιλος για να κανει κατι τετοιο.

6)Αδιακρισια.

Καποια ατομα είναι αδιακριτα μεχρι αηδιας. Σε γνωριζουν και αμεσως παιρνουν αυτοδικαιως με απιστευτο θράσος, ανεξηγητο θαρρος και ρωτανε πολύ προσωπικες ερωτησεις ή σου μιλανε λες και σε ξερουν χρονια. Μου εχει τυχει να με ξερει ο άλλος 10 λεπτα και να εχει παρει πιο πολύ θαρρος και από τους φιλους μου που με ξερουν 10 χρονια. Εβριζε, φωναζε και εκανε αδιακριτες ερωτησεις λες και με ηξερε και από χτες. Α στα διαλα. Δεν τον ξαναειδα ποτε......

7)Αχαριστια.

Ότι και να πω θα είναι πολύ λιγο. Πολύ φτωχο για να περιγραψει το εσχατο αμαρτημα. Οποιος την εχει βιωσει καταλαβαινει τι εννοω. Για οποιον δεν εχει αντιμετωπισει αχαριστη συμπεριφορα του ευχομαι να μην του συμβει ποτε.

Ακολουθει και bonus αμπελοφιλοσοφιες για τη φιλια.....

4 σχόλια:

  1. "Ουδεις ασφαλτος" που λεει και η Λαιδη Αντζελα...;) Αν θελησει να ναι επιεικης καποιος θα μπορουσε να πει πως δεχεται το φιλο του με τα ελαττωματα του. Αλλα οντως ναι, η αχαριστια πληγωνει τοσο βαθια που μετα, οσα αποθεματα ευαισθησιας, οσες καλες αναμνησεις και να χεις, το "τερμα" φαινεται μονοδρομος. Το ερωτημα ειναι μηπως σε καθε περιπτωση πρεπει να τα ζυγιζεις ωστε να καταλαβαινεις ποτε αξιζει να δωσεις 2η και -ισως- 3η ευκαιρια σε μια φιλια παρα τα "αμαρτηματα"? Γιατι μπορει τελικα με το σκεπτικο "Το εκανες? Τελειωσες για μενα!" να κινδυνευουμε να χασουμε σε μια κριση θυμου κι ευαισθησιας ατομα που πραγματικα αγαπαμε και χρειαζομαστε... (marimar)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δε λεω marimar μου να ξεγρφουμε καποιον χωρις δευτερη σκεψη αν κανει ενα απο τα παραπανω ή και πολλα μαζι. αλλα οταν αυτα γινονται κατ' εξακολουθηση,ή γινονται σε σοβαρη μορφη, νομιζω δεν αξιζει να δινεις δευτερη ή τριτη ευκαιρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι συμφωνω απολυτα μαζι σου οτι η οριστικη διαγραφη αρμοζει σε μερικα ατομα κι "αμαρτηματα". Αυτο ειναι σιγουρο και δε χωρει αμφιβολια! Υπαρχουν ατομα αδιορθωτα που απλα δεν αξιζουν 2η ευκαιρια... Αλλα σε καθε περιπτωση πιστευω (για μενα τουλαχιστον) πως παιζει ρολο το ατομο κι οχι το τι εκανε για να σκεφτεις αν θα τον συγχωρεσεις κι αν θα του δωσεις 2η ευκαιρια ή οχι. Καποιοι σου βγαζουν πιο ευκολα αισθηματα συγχωρεσης απο καποιους αλλους... Δε συμφωνεις? (marimar)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν ξέρω τι λετε εσεις αλλά εμένα το πρώτο αμάρτημα μου έφερε στο μυαλό τον Μπάμπη!!!!!χαχαχαχα! Πάντα έτσι κάνει ο άτιμος!!! Όσο για τα υπόλοιπα αμαρτήματα τα λόγια είναι περιττά! Ο Ethan έχει δίκιο. Κάποια πράγματα όταν γίνονται μια φορά τα συγχωρείς και δίνεις ευκαιρίες, όταν όμως γίνονται κατ'εξακολούθηση καταλαβαίνεις πως τα θεμέλια είναι σαθρά και ότι τελικά δεν αξίζει τον κόπο ούτε καν να ασχολήσε με ανθρώπους που υποτιμούν τη νοημοσύνη σου και νομίζουν πως είναι ανώτεροι από σένα και μπορούν να σε πουλάν και να σ'αγοράζουν. (Σοφία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή