Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΛΑΞΕΥΜΕΝΑ ΕΥΤΕΛΗ ΜΕΤΑΛΛΑ

Στον τάφο ενος τσιγκούνη
Ήταν πολύ τσιγκούνης ο μακαρίτης,
κι όταν έπαθε γαστρικό,
πέθανε χαρούμενος, αφού ξεγέλασε τον γιατρό
και δεν αγόρασε κανένα γιατρικό.

Ανατριχιλα…..μολις διαβασα αυτό το τετραστιχο ενιωσα πολύ ασχημα για τους τσιγκουνηδες.

Η τσιγκουνια, περισσοτερο από τροπο συμπεριφορας συνιστα τροπο ζωης. Ο τσιγκουνης δεν είναι μονο με τα λεφτα συγκρατημενος και σφιχτος. Είναι τσιγκουνης και στα συναισθηματα του απεναντι στους αλλους, είναι τσιγκουνης με τη ΖΩΗ. Δε χαιρεται ποτε, γιατι νιωθει πως για να περασει καλα πρεπει απαραιτητως να ξοδεψει πολλα. Επειδη όμως δε θελει να ξοδεψει τιποτα μενει ακινητος και βλεπει τη ζωη να περνα από μπροστα του.

Ενας τετοιος ανθρωπος, αισθανεται παντα μειονεκτικα στις παρεες του και δε μπορει να ευχαριστηθει τις μικρες στιγμες γιατι παντα στο πισω μερος του μυαλου του συνυπολογιζει και το κοστος τους ειτε αυτό είναι μικρο ειτε μεγαλυτερο.

Εδώ για να μην παρεξηγηθω θελω να τονισω ότι δε θεοποιω το χρημα ουτε πιστευω ότι τα λεφτα είναι ευτυχια. Πιστευω όμως ότι είναι μεσον για ευτυχισμενες στιγμες. Στο κατω- κατω… καλως ή κακως όλα κοστιζουν και καποια εξοδα είναι αδυνατον να τα γλιτωσεις. Όταν όμως εισαι τσιγκουνης λυπασαι να δωσεις λεφτα όχι μονο για διακοπες ή ακριβα ρουχα αλλα και για καθημερινα πραγματα όπως ενας καφες ή μια απλη εξοδος.

Δεν υπαρχει χειροτερο συναισθημα από το να εχεις διπλα σου έναν τσιγκουνη. Είναι το ατομο που θα θες να του κερασεις ένα καφε και θα αρνηθει γιατι υποβαλλει τον εαυτο του σε μια διαδικασια επιπονης ανταποδοσης. Παρερμηνευει δηλαδη την καλη σου διαθεση να τον κερασεις και το εκλαμβανει ως μια πραξη την οποια θα χρειαστει συντομα να ανταποδοσει. Είναι ο ανθρωπος που θα του δωσεις 1000 ευρω και θα σου πει «είναι κι αλλα 50 λεπτα από τις φωτοτυπιες που σου εβγαλα χτες». Είναι αυτος στην τελικη που θα σε κανει να προσεχεις τα λογια σου, θα περιορισει τις προτασεις σου, θα περιφρονησει τις επιθυμιες σου και θα σε απομακρυνει στο τελος.

Άλλη μια διευκρινιση για να μη φανω απολυτος. Ο τσιγκουνης με αυτόν που δεν εχει λεφτα διαφερουν οσο ο καναπες με το καρπουζι (πολύ πετυχημενο). Ολοι μας εχουμε βρεθει σε περιοδο που δεν ειχαμε λεφτα. Το να αρνηθεις τοτε μια εξοδο απεχει πολύ από το να απορριψεις μια βολτα επειδη «δε θελω να δωσω 3 ευρω γιατι πηγα και χτες και προχτες για καφε». Αυτή η φραση μου θυμιζει αυτό που μας ελεγαν στα μαγαζια όταν μικροτεροι πηγαιναμε να πουμε τα καλαντα «δωσαμε στους προηγουμενους που ηρθαν» ΒΡΕΣ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΠΕΙΣ ΓΥΦΤΟ. Πες ότι σου τελειωσαν τα ψιλα. Πες ότι χρεωκοπησες. Πες ότι λειπει το αφεντικο και δεν εχεις τα κλειδια για το ταμειο. Πες ότι εχεις τενοντιτιδα και στα δυο χερια και δε μπορεις να τα βαλεις στην τσεπη. Πες στην τελικη ότι καβουρια εισεβαλαν παρανομα στις τσεπες σου και ότι φοβασαι να βαλεις το χερι μεσα για να μη σε δαγκωσουν. Αλλα μη μπαινεις στη λογικη ¨δωσαμε-δωσαμε¨….. δεν είναι σωστο.

Πολύ αστειοι είναι επισης οι τσιγκουνηδες όταν σου επιστρεφουν δανεικα. Είναι τοσο δικαιοι που διπλωνομαι από τα γελια. Προσθετουν κατι απιστευτα ποσα και από χρονικες περιοδους που απεχουν αιωνες μεταξυ των. Λενε για παραδειγμα: οριστε τα 11 ευρω που μου εδωσες χτες τα 88 λεπτα που εδωσες για τα ποπ-κορν στο σινεμα(σου εφαγα τα μισα αρα σου πληρωνω και τα μισα) και τα 0.30 λεπτα του εισιτηριου και τα 0.50 λεπτα που μου ειχες δωσει στα WEB που ειχαμε παει το 1997 και δεν ειχα μαζι μου. Συνολο 11888 τυχαιο?? Δε νομιζω. Γιατι τιποτα δεν είναι τυχαιο στους τσιγκουνηδες.

Πολύ φαιδροι δε είναι όταν πηγαινουν με μεγαλη παρεα σε ταβερνα. Εκει αφου περασουν και ξαναπερασουν 8 φορες τον (ΤΙΜΟ-)καταλογο και κανουν ερευνα αγορας αναμεσα στα κρεατα…. καταληγουν να παρουν σαλατα. Όταν ερχεται ο λογαριασμος, στην διαιρεση υψωνουν στεντόρεια φωνη και λενε «εγω εφαγα 3 πιρουνιες από τη σαλατα ,1 φετα ψωμι 324ml κρασι και μακαρονια… γιατι να πληρωσω για 5 πιρουνιες, 2 φετες, 400ml και το κρεας σου?? Επειδη εσυ μου ηθελες μπιφτεκι θα το πληρωνω εγω??… μεταξωτες κορδελες για φυκια με εχετε βαλει να πληρωσω.

Μια ακομη προσφιλης τακτικη του τσιγκουνη είναι να σε βγαζει σπαταλο. Οποιος δηλαδη δεν τσιγκουνευεται καποια μικροποσα ή προτεινει μια στο τοσο κατι που κοστιζει λιγο παραπανω είναι αυτοματα λεφτας, σπαταλος, τα σκορπαει από δω και από κει….κτλ.

Αν θιχτηκες από το προηγουμενο κειμενο ή ανακαλυψες τον εαυτο σου μεσα σ αυτό, εισαι τσιγκουνης και κοιτα να αλλαξεις γιατι αργα ή γρηγορα θα μεινεις μονος σου. Αν δε θιχτηκες και γελασες εχοντας βιωσει παρομοιες καταστασεις προσπαθησε να αλλαξεις τον τροπο που σκεφτονται οι τσιγκουνιδες.

Γιατι όπως λεω και στον τιτλο, αν το καλοσκεφτεις τα λεφτα δεν είναι τιποτα παραπανω από χρωματιστα χαρτια και μέταλλα χωρις καμια συναισθηματικη αξια. Είναι το μεσο για μια καλη ζωη χωρις στερησεις και τιποτα περισσοτερο. ΜΗΝ τους δινεις αξια…. Μολις τωρα συνειδητοποιησα ότι ο τσιγκουνης θεοποιει το χρημα….(ουαου ειμαι μεγαλο μυαλο).

Extra bonus 4 fun: http://www.youtube.com/watch?v=ciEd5ML_-XM&feature=player_embedded , http://www.youtube.com/watch?v=GOgOeKXYFqc&feature=related , http://www.youtube.com/watch?v=-EGIDZy7vbk&feature=related , http://www.youtube.com/watch?v=Ny0GezDnEM8&NR=1

2 σχόλια:

  1. Του κοσμου τα πολλα λεφτα και η πολλη εξουσια,
    χαλαν' τ' ανθρωπου την καρδια και την ευαισθησια... (marimar)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά βαθυστόχαστο το άρθρο σας Ethan! Ανήκω στην κατηγορία εκείνων που γέλασαν και δεν θίχτηκαν παρόλα αυτά θεωρώ δύσκολη την αποστολή που μας αναθέσατε στο τέλος!!! Έναν τσιγκούνη δεν τον αλλάζεις ποτέ! Πιστεύω πως η τσιγκουνιά στα λεφτά είναι το λιγότερο! Όπως τόνισε ο συγγραφέας του εξαιρετικού αυτού άρθρου η χειρότερη τσιγκουνιά είναι αυτή που εκδηλώνεται στα συναισθήματα. Η πραγματική φτώχια στη ζωή δεν είναι δυστυχώς επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους ενώ η φτώχια στην ψυχή είναι. Είμαι σίγουρη πως αν διαβαζε το κείμενο ένας "καθ'όλα" τσιγκούνης σίγουρα δεν θα ίδρωνε τ'αυτί του. Είναι μόνο για τον εαυτό τους οι τσιγκούνηδες. Μόνο που δυστυχώς ενώ σε όλα βάζουν μία τιμή αγνωούν πως οι ίδιοι δεν έχουν καμία αξία, ούτε η ζωή που επέλεξαν να κάνουν! Άλλο να είσαι ενγκρατής, άλλο να πιστεύεις πως οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους κι αλλό να μην ζεις! (Σοφία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή